Pregătirea lucrării

Pregătirea noroiului de foraj înainte de tubarea puțurilor de apa la mare adâncime.

Un lucru foarte important în realizarea de foraje puțuri cu circulație directa este noroiul de foraj. Deși multi oameni nu înțeleg importanța pregătirii noroiului de foraj înainte de tubarea puțurilor de apa, pentru noi este foarte important si vom explica și motivul.

Execuția unui foraj de apa sau a unui puț forat începe cu pregătirea noroiului de foraj. Noroiul de foraj trebuie sa aibă o anumita vâscozitate si densitate pentru a face posibil forajul si o alta densitate si vâscozitate ca sa poți realiza tubarea forajului cu coloana definitiva de PVC. Pentru măsurarea vâscozități există un instrument numit vâscozimetru, ce poate fi de folos pentru multi executanți de foraje puțuri.

Densitatea noroiului de foraj este raportul greutății la volumul de noroi si este exprimată în grame per centimetru cub sau kilogram pe metru cub (g/cm kg/m) si se măsoară cu densimetrul.

Noroiul de foraj trebuie urmărit in permanenta, de calitatea lui tine viteza de avans si calitatea gaurii forate. In zonele cu multe argile si marne acesta se îngroașă in permanență si devine foarte vâscos. In aceasta situație se adaugă apa curata si noroiul foarte vâscos se îndepărtează prin pompare. Probleme mai serioase apar in zonele unde nisipurile si pietrișurile sunt predominante, aici trebuie intervenit la îngroșarea noroiului, adică creșterea vâscozității cu bentonita de foraj sau polimeri pentru fluide de foraj pentru a putea stabiliza pereții forajului si evacuarea detritusului din foraj.

 

Foraje puțuri apă

Forajul pentru puțuri de apă nu e un domeniu simplu și nu poate fi realizat de oricine, in orice condiții. Cei ce prestează aceste servicii trebuie sa aibă experiență, pentru a ne garanta calitatea apei potabile și menajere, pe care o consumam zilnic. Apele subterane sunt cunoscute si sub denumirea de ape freatice, ele reprezentând resurse importante pentru locuitorii din România si nu numai. Având in vedere bogăția apelor subterane, dar si proprietățile incredibile ale acestor resurse, solicitările pentru foraje puțuri apa se afla într-o continua creștere. Așadar, tipurile de foraje puțuri apa pe care le puteți solicita sunt:
Foraje puțuri apa de adâncime mica;
Foraje puțuri apa de adâncime medie;
Foraje puțuri apa de adâncime mare;

Denisipări Puțuri

Procesul denisipării puțurilor este un alt aspect important de care trebuie sa țineți cont. Sa vedem ce este denisiparea. Reprezintă o operațiune de întreținere a puțului si este obligatorie la anumite perioade de timp, in ciuda faptului ca nu pare absolut necesara. Denisiparea forajului este procedeul prin care se elimina dopul de nisip sau podul de nisip format in foraj de-a lungul timpului. Denisiparea puțului este posibila cu un sistem aer-lift In domeniul forajelor condițiile grele cer specialiști si tehnologie. Exista companii care dispun de utilaje profesionale adecvate pentru deznisipări puțuri si de un personal calificat care asigura realizarea unor lucrări calitative si extrem de eficiente.

Adânciri Puțuri

In condițiile in care va aflați in situația in care sursa de apa deja existenta si-a redus debitul cu care v-ați obișnuit, sau daca necesitățile dumneavoastră la momentul actual implica un debit mai crescut de apa, puteți apela cu încredere la serviciile unei companii specializate in adânciri puțuri deja existente. In general, echipele de profesioniști care se ocupa de foraje puțuri pot executa fără probleme si operațiuni de adânciri puțuri.